Thursday, August 23, 2012

......SuasaNa AidilFitrI.......


Bab 1  :  PuasaSalam Aidilfitri... 

Terasa singkat masa berlalu... sekarang dah raya dah... apa pun semoga di hari lebaran ini kita semua mendapat keRedhaan dari Ilahi... amin...

Apa yang menarik untuk entry kali ini, aku nak berkongsi cerita sepanjang menjelang aidilfitri....

untuk BAB 1 ini ceritanya tentang puasa....

Puasa memang sudag menjadi kewajiban kita... yang paling besnya sambil beribadat, berat badan aku juga turun... Yaaaaahhhhhooooooooo....  turun 3 kilo jer la.. tapi naik balik 3 kilo time raya pertama ja nanti...huhuhuhuhuhuhu... harap2 dpt mentain.....

Dalam kita berpuasa yang sedihnya ada juga berita tentang orang yang tak puasa... HUH....!!!! Dasar...!!!

Orang ini kita nak kategorikan sebagai apa ek...???? Lainlah kalau ada masalah yang tak mengizinkannya puasa, ini idok... (bak kato org peghok..) badan sihat walafiat tp tak pose... Nauzubillah...

Aku nak share kelebihan berpuasa.... banyak kelebihan lain.. boleh search internet jer... hehehehe

1. Puasa menyempitkan aliran makanan dan darah. Selalunya syaitan menggunakan aliran ini untuk menggoda manusia. Bila sudah sempit maka bisikan syaitan menjadi lemah.


2. Puasa dapat melemahkan nafsu, keinginan berbuat jahat, dan hasrat berbuat maksiat dan dosa. Ini dapat meyucikan semula roh supaya tidak lagi ternoda.


3. Puasa dapat mengingatkan kita kesusahan orang fakir miskin, orang-orang yang kelaparan dan orang yang memerlukan bantuan. Hal ini supaya kita dapat mengasihani, menolong dan menyayangi mereka. Selain itu, ia membentuk sifat kesyukuran dalam diri kerana kita tergolong dalam orang yang cukup makan dan minum.


4. Puasa dapat mendidik jiwa, menyucikan hati, memelihara pandangan dan menjaga anggota daripada perbuatan maksiat dan dosa.


5. Puasa merupakan satu-satunya ibadat antara hamba dengan Tuhannya. Hal ini termaktub dalam hadis Qudsi. Allah berfirman, "Setiap amal anak Adam untuk dirinya kecuali puasa. Puasa untukKu dan Aku sendiri yang membalasnya.".....Selamat Berpuasa..... Jom puasa 6 plak.....No comments:

Post a Comment